HTML

Útilapu egy évre

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

Örményország

2008.09.09. 13:01 :: Szeki_

Örményországról
I.sz. 301-ben ők voltak az első ország, ahol államvallás lett a kereszténység. Az erős hitet sem az oszmánok, sem a szovjetek nem tudták kiírtani belőlük. Saját egyházuk, az Örmény Apostoli Egyház  némileg különbözik a Keresztény és az Ortodox Egyháztól.
2700 éves történelme során nem túl sokat volt független. Arabok, türkmének, szeldzsukok, mongolok jártak keresztül-kasul a Kaukázusban. A XVII. században az oszmán birodalom terjeszkedésével ők is, mint sokan a részévé váltak. Az első világháború után a szovjetek jöttek. S ha éppen nem valamilyen hódító nép, akkor egy földrengés tette a földdel egyenlővé az országot. 1991-ben aztán ők is a függetlenség mellett szavaztak.


 


2008. szeptember 5. – Jereván, megérkezés

Hajnalban érkeztem meg Örményország fővárosába. Az útikönyv valamilyen futurisztikus, űrállomás-szerű épületről írt. Mivel egy új terminál épült nemrég, először elrejtette magát e „szépség”. Már tudom, miért van Győrben Jereván nevű étterem. A központi betonszarkofágról mintázták az éttermet.
A taxinepperek itt is működnek. Megpróbáltam buszt keresni, de ez hajnali 5-kor nem túl egyszerű, úgyhogy végülis taxival mentem. Szerencsétlenségükre nekem a régi, 4 évvel ezelőtti útikönyv volt meg, amiben nagyon alacsony árak vannak. Annyira fáradt voltam, hogy nem vettem figyelembe azt az apróságot, hogy azóta igencsak megemelkedett az üzemanyag ára, úgyhogy szemtelenül alacsony árat mondtam. Ferihegyen valószínűleg a hiénák kétszer körberöhögtek volna, aztán elküldenek valahová… Így érkeztem meg hajnali 6-kor a belvárosba. Először a kisebb ellenállás irányába mozdultam, egy hotelben szálltam meg, csak másnap költöztem át egy nagyon olcsó, nagyszerű helyen lévő lakásba, vagyis annak egyik ágyára. A lakás tulaja egy aranyos nő, a fiaival működteti a bizniszt. Közel 10 ágyat adnak ki, s mindig tele van. Minden náció megfordul itt.

A városra két szín jellemző, ugyanazzal a pirosas kővel burkolnak minden épületet, s amelyiket nem, az porszínű. Ez volt egyébként a kedvenc színe a szovjet dekoratőröknek is. A szürke épületek főleg ebből a korból származnak.

Néhány látnivaló van csak a városban, egy nap alatt bejárható:
- Cascade – a szovjetek ittlétének 50. évfordulójára épült emlékmű rengeteg lépcsővel
- Katoghike – egy 12. századi kápolna
- Köztársaság tér
- Vernissage piac
- Az örmény genocídium múzeuma
- Gök dzsámi
- Yerevan Brandy Company
- Operaház

Amit Örményországban érdemes megnézni, azok a kolostorok, kis templomok, az ókeresztény időktől az 1700-as évekig. Ezután nem sok épült, lásd fent…

Irány észak!
A festői Debed kanyonban vezet az út, a cél Haghpat és Sanahin kolostorok. Előbbi a világörökség része, 976-tól épült, utóbbi 928-tól több fázisban. Ezen az úton továbbhaladva lehet eljutni a grúz határig. A határtól Tbiliszi 56 km.
 


Nyugat…
Jerevántól nyugatra, alig fél órányira van Echmiadzin, ami az örmény egyház központja. Nem különösebben érdekes, mi pont vasárnap mentünk, ami hiba volt, mert tömve van minden misére, keresztelőre igyekvőkkel. Ami érdekes akadt volna, arról meg lemaradtam, pont a tömegiszony miatt. Mialatt a templomkertben üldögéltem, kis csoportunk egy tagja elég komoly bajba keveredett. Érthetetlen okból felugrott az oltárra, ami kb olyan itt, mint a Vatikánban a húsvéti misén a pápát hátbaveregetni, vagy a Kába kővel kacsázni a zarándokok fején Mekkában. A papok rángatták le onnan. Állítólag több mint 300 éve nem történt ilyen…

Mt. Aragats, Kari tó
Az Aragats hegy Örményország legmagasabb pontja, négy csúcsa közül a legmagasabb 4090m. Mellettük van 3800m-en a Kari tó. Mindegyik csúcs megmászható, a kisebbek könnyebben.

Amberd és Tegher templomok
Az Aragats csúcsától pár km-re lévő templomok, a XII-XIII. századból. Előbbi hercegi székhely volt, mellette erődítmény áll.

Kelet…
Sevan tó, Sevanavank és Hayravank templomok.
A tó kedvelt kirándulóhely, nyáron biztos jó, amikor én voltam, sajnos elég szeles, hűvös idő volt, szóval a fürdőzés kimaradt. Mindkét templom a tópart egy-egy magaslati pontján áll. Előbbi Sevan városa mellett, 874-ben épült.

Garni, Geghart templomok.
Garni az I. században hellén stílusban épült, eredetileg Heliosnak a római napistennek épült templom. A keresztény vallás felvétele után az uralkodók nyári laknak használták.
Geghart innen 9km-re fekszik, egy kanyonban. Itt az első barlangtemplom a VII. században készült. A XIII. században egy templommal bővült.
 


Dél…
Khor Virap az Ararát lábánál. Itt tartották fogva egy 5m átmérőjű föld alatti üregben Surp Grigor Lusavorich-ot (St. Gregory the Illuminator) 12 évig, aki később az Örmény Apostoli Egyház első vezetője lett. Ekkor lett államvallás a kereszténység Örményországban.

Noravank templomegyüttese a hegyek között, az út végén található. A XI-XIII. században épült.

Más…
Az örmények: a Kaukázus és Örményország mindig ütközőzóna volt. Több világ keveredik bennük. Bár itt élnek, gondolkodásban, hangulatban, viselkedésben teljesen európaiak.

Szombat este koncerten voltam az operaházban. Néhány székkel arrébb ült RisárKlejderman plasztikzongorista és tincsvadász.

A zebrán az autónak van elsőbbsége, minél nagyobb/drágább, annál inkább.

Az Ararát a hegy neve, a kisebbik csúcs a Sis (3925m), a magasabbik és ismertebb a Masis (5165m).

Ararátból minden van Örményországban: megye, város, étterem, bank, hotel, brandy, csoki, stb…

Jerevánban nem dívik a motorozás, összesen egyet láttam, egy ősrégi orosz példányt. Vagy mindegyiket elütötték már, vagy elég okosak ahhoz, hogy ilyen vezetési morál mellett ne tegyék.

A következő megálló Irán.

Képek Örményországról

1 komment

Címkék: közlekedés örményország

A bejegyzés trackback címe:

https://utilapu365.blog.hu/api/trackback/id/tr85655360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brigusz 2008.09.18. 09:42:28

Szia Ati,
A rendszergazdak ledaraltak a gepemet, amig nyaraltam, termeszetesen a kedvencekbe mentett blogod is torlodott, most sikerult Robertotol kideritenem a pontos cimet :))
Nagyon szep helyeken jarsz, megneztem a kepeidet, atkuldom a sracoknak is ;) Van nalad halszemobjektiv??
Irj, ha gep kozeleben vagy, szivesen olvasgatjuk merre fedezed fel a vilagot. Itthon pocsek ido van, megerkezett az osz. Brrrr.... :S
Vigyazz magadra, soxor puszilunk!! :*
süti beállítások módosítása